In eerder onderzoek hebben we aangetoond dat het afweersysteem van mensen met HIV anders reageert dan dat van niet-geïnfecteerde mensen, ondanks een goede reactie op de huidige HIV-behandeling. Een goed begrip van deze veranderde afweerreactie kan ons helpen te begrijpen waarom mensen met HIV een verhoogd risico hebben op aderverkalking (met mogelijke hartaanval als gevolg) en een bepaalde leverafwijking. We hopen dat nieuwe inzichten tot nieuwe preventieve maatregelen leiden die de kwaliteiten van leven voor mensen met een HIV infectie verbetert.
Overigens reageert niet iedereen op dezelfde manier op HIV of op de HIV behandeling: in zeldzame gevallen kunnen mensen HIV spontaan onder controle houden zonder behandeling. De meeste mensen hebben behandeling nodig, maar niet bij iedereen herstelt de afweer zich even snel. Door een goed inzicht te krijgen hoe mensen omgaan met HIV of met de behandeling hopen we een bijdrage te leveren aan een mogelijke genezing van HIV. Dit doen we ook door het HIV reservoir (de virusdeeltjes die in het lichaam inactief aanwezig blijven tijdens behandeling) goed in kaart te brengen.
Tenslotte is er vaker sprake van psychische klachten bij mensen met HIV, waarbij mogelijk ook biologische factoren een rol spelen, zoals bijvoorbeeld een verhoogde ontstekingsactiviteit. Deze klachten brengen we ook in kaart om zo de interactie met het immuunsysteem te kunnen bestuderen.